Google Search Ads - Keyword Research

Για να στηθεί σωστά μια Google Search καμπάνια, πρέπει πρώτα να γίνει εκτεταμένη μελέτη για το ποιες θα είναι οι λέξεις-κλειδιά (keywords) που θα συμπεριληφθούν σε αυτή. Ακόμη, θα πρέπει να εξακριβωθεί τι αναζητούν οι χρήστες/πιθανοί πελάτες και να δημιουργηθεί η σωστή απάντηση σε αυτό που ψάχνουν, έτσι ώστε να τους ''κερδίσουμε’’. 

 

Για να δημιουργηθούν οι σωστές απαντήσεις στις αναζητήσεις των χρηστών, πρέπει να γίνει επιλογή συγκεκριμένων keywords. Η επιλογή τους γίνεται με βάση τα πιο κάτω κριτήρια: 

 

  • Είναι πιο σχετικά με την επιχείρησή σας (relevant)
  • Έχουν αρκετά υψηλό όγκο αναζήτησης (High search volume)
  • Έχουν χαμηλό ανταγωνισμό (Low competition - keyword difficulty score is low)

Μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνονται οι παράγοντες αυτοί στο παρακάτω διάγραμμα.

 

 

 

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο διάγραμμα, τα ιδανικά keywords είναι αυτά που έχουν υψηλό όγκο αναζήτησης, χαμηλό ανταγωνισμό και φυσικά να είναι σχετικά με την επιχείρησή σας. Επειδή όμως, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν πολλά τέτοια keywords (έως και κανένα). Η επόμενη επιλογή είναι η στόχευση σε keywords με χαμηλό ανταγωνισμό και χαμηλότερο όγκο αναζήτησης. Αποφύγετε οπωσδήποτε keywords που έχουν και χαμηλό όγκο αναζήτησης και υψηλό ανταγωνισμό!

 

Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις την έρευνα σου είναι η αναζήτηση μέσω της ιστοσελίδας σας (Start with a website) ή και ιστοσελίδες άμεσων ανταγωνιστών σας. Να είστε πάντα βέβαιοι ότι επιλέξατε την σωστή γλώσσα και τοποθεσία στο Google Keyword Planner, για να βλέπετε σωστά αποτελέσματα.

Η Google βρίσκει keywords που φέρνουν κόσμο στις επιλεγμένες ιστοσελίδες και μπορείτε έτσι να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.





Άλλος τρόπος για να βρείτε keywords, είναι να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας keywords που πιστεύετε ότι θα γράψει ένας χρήστης για να αναζητήσει την επιχείρηση και τα προϊόντα σας (Start with keywords). Ακολούθως, η Google θα σας προτείνει keywords που σχετίζονται με αυτά που δώσατε αρχικά για να σας βοηθήσει να χτίσετε τα τελικά.

 

Μόλις έχετε μια λίστα με τα σχετικά keywords για στόχευση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για τη δημιουργία περιεχομένου γύρω από αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

 

Τα τελικά keywords καλό θα ήταν να χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και 2 υποκατηγορίες.

Για να καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούν τα keywords, ας αναλύσουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε για ένα δικό μας πελάτη. Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι είμαστε το Coffee Island στην Κύπρο.

  • Brand - όλα τα keywords που περιέχουν τις λέξεις ‘’coffee island’’
    • Broad - π.χ  ‘’coffee island cyprus’’
    • Specific - π.χ  ‘’coffee island latsia open hours’’
  • Competitors - όλα τα keywords που περιέχουν ονόματα ανταγωνιστών (π.χ ‘’starbucks’’ , ‘’costa coffee’’ κτλ.)
    • Broad - π.χ  ‘’starbucks cyprus’’
    • Specific - π.χ  ‘’starbucks nicosia types of coffee’’
  • Other - keywords σχετικά με τη βιομηχανία (π.χ ‘’freddo cappuccino’’, ‘’cafe mocha’’, ‘’coffee near me’’ κτλ.)
    • Broad - π.χ ‘’freddo cappuccino’’
    • Specific - π.χ  ‘’best coffee at Aglantzia’’, ‘’best freddo cappuccino near me’’

 

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το keyword phrase (long-tail keyword), μικραίνει ο όγκος αναζήτησής του, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αφού ο χρήστης ψάχνει κάτι πολύ συγκεκριμένο (π.χ ‘’Best long distance running shoes 2020’’).




Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Google Search Ads, πώς γίνεται η έρευνα για τα καλύτερα keywords, και πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε προς όφελός σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Διαβάστε περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και τη δουλειά μας, και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σας και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη της εταιρείας σας! 

 

Πηγές:

 

 

your-free-social-media-audit

Michael Demetriades

Related posts

Search LinkedIn Stories? It’s happening..
Facebook: To be or not to be? Search