5+1 Τρόποι για να αυξήσεις το Engagement στα Social Media

katerina-cover

Στον κόσμο των social media, το engagement είναι η αλληλεπίδραση του κάθε χρήστη με τις δημοσιεύσεις που γίνονται σε μία σελίδα, ή εταιρικό λογαριασμό αν μιλάμε για το Instagram. Αυτή η αλληλεπίδραση γίνεται με διάφορους τρόπους. Reactions ή likes, σχόλια, αναφορές (tags) και κοινοποιήσεις!

Διάβασε το παρακάτω άρθρο και μάθε 5+1 εύκολους τρόπους για να δεις το engagement σου να αυξάνεται!

 

1.Να δημοσιεύεις καθημερινά και τις κατάλληλες ώρες

time - pexels
Φυσικά αν θέλεις το κοινό σου να αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο που ανεβάζεις, θα πρέπει να φροντίσεις να ανεβάζεις περιεχόμενο καθημερινά και τις κατάλληλες ώρες. Αυτό μπορείς να το μάθεις μέσω των “Insights” των σελίδων σου, όπου μεταξύ άλλων πολύ χρήσιμων πληροφοριών μπορείς να δεις ποιες ώρες της ημέρας το κοινό σου είναι ενεργό στα social media!

2. Άκου και μίλα με τους ακόλουθους σου

listening - pexels

Το social media care είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές μάρκετινγκ σήμερα. Αν δεν απαντάς στους ακόλουθους σου σε σχόλια και μηνύματα, η πραγματική σου απάντηση είναι «Δεν νοιαζόμαστε πολύ για σένα». Βέβαια, θέλεις να αποφύγεις να δώσεις αυτή την εντύπωση στο κοινό σου, γι αυτό και πρέπει ν’ αρχίσεις να συμμετέχεις σε συζητήσεις που γίνονται συνήθως κάτω από τις δημοσιεύσεις σου!

Η ενεργή συμμετοχή σε τέτοιες συζητήσεις μπορεί να αυξήσει το organic reach και την προβολή των αναρτήσεών σου πιο συχνά στην αρχική σελίδα και Search & Explore tab του Facebook και Instagram αντίστοιχα.

Είμαστε σίγουροι ότι καθημερινά λαμβάνεις μηνύματα και σχόλια όπου χρήστες ζητούν πληροφορίες για προϊόντα ή υπηρεσίες σου, όπως τιμές, ωράριο λειτουργίας, τοποθεσία κ.ο.κ. Υπάρχουν όμως και αρνητικά μηνύματα, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος θέλει να εκφράσει παράπονο σχετικά με μια αγορά που έχει κάνει, για την κακή εξυπηρέτηση από το προσωπικό, ή ακόμη και για την καθυστερημένη παραλαβή μιας online παραγγελίας.

Τιπ: Φρόντισε να έχεις αποθηκευμένη μια λίστα με FAQs έτσι ώστε να είσαι σε θέση να απαντάς όσο το δυνατόν συντομότερα σε θετικά ή αρνητικά μηνύματα! Απόφυγε τις πανομοιότυπες απαντήσεις σε σχόλια, παρά μόνο σε μηνύματα. Έστω και αν πρέπει να δώσεις ακριβώς την ίδια πληροφορία προσπάθησε να διαφοροποιήσεις λίγο το μήνυμα, όπως με το να προσθέσεις emoji (we love emojis!), σημεία στίξης κ.ο.κ.

 

3. Πρόσθεσε εικόνα ή βίντεο στις αναρτήσεις σου

pexels-photo-1271137

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα γραφικά σε social media όπως το Facebook, Twitter, LinkedIn παίζουν μεγάλη σημασία! To Buzzsumo έχει αποδείξει ότι τα γραφικά σε αναρτήσεις στο Facebook μπορούν να πετύχουν μέχρι και 2.3 φορές υψηλότερα ποσοστά engagement, ενώ στο Twitter, tweets με εικόνες μπορούν να φέρουν 150% περισσότερα retweets σε σχέση με τα tweets που περιλαμβάνουν μόνο κείμενο!

 

4. Zήτα ανατροφοδότηση από το κοινό σου

feedback - pexels

Έχεις λανσάρει πρόσφατα ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και θέλεις να δεις αν αρέσει ή αν το έχει δοκιμάσει το κοινό σου; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις! Μπορείς να αναρτήσεις μια δημοσίευση με εικόνα που να δείχνει το προϊόν και να ρωτήσεις στη λεζάντα ποιος το έχει δοκιμάσει και πώς του έχει φανεί! Ή, εάν το προϊόν είναι διαθέσιμο σε διαφορετικά χρώματα ή σχέδια, μπορείς να ρωτήσεις το κοινό ποιο απ΄ όλα προτιμάει.

Εκτός από την αύξηση του engagement σου θα πάρεις ανατροφοδότηση που θα σε βοηθήσει στο μέλλον. ;)

 

5. Άφησε το κοινο σου να επιλέξει το content σου

audience content - pexels

Τι εννοώ μ΄ αυτό; Πολλές φορές διαλέγουμε να μοιραζόμαστε επιμορφωτικό υλικό με το κοινό μας. Το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσαμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα ήθελε να μάθει το κοινό μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σωστά; Ξεκίνα μια συζήτηση για μια τάση ζητώντας από το κοινό σου να σου κάνει ερωτήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μπορείς να τις συλλέγξεις όλες ή αυτές που έχουν τεθεί πιο πολύ και να γράψεις ένα άρθρο που θα τις απαντάει!

Θυμήσου ότι προσπαθείς να χτίσεις μια σχέση μεταξύ πελάτη και brand. Όσο περισσότερα ξέρεις για το κοινό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να παράξεις καλύτερο, ποιοτικό περιεχόμενο.

Bonus: Κράτα το caption σου μικρό και περιεκτικό

short caption

Θα αναρωτιέσαι τι σχέση έχει το μήκος του caption με το engagement. Επίσης θα σκέφτεσαι ότι όσες περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνεις στις δημοσιεύσεις σου τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Αυτό βέβαια δεν ισχύει! Πολλοί από εμάς περνάμε χρόνο στα social media απλά για να... «σκρολάρουμε»! Στόχος σου είναι να καταφέρεις να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του χρήστη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, γιατί τόσο χρόνο σπαταλάει κατά μέσο όρο σε κάθε post.

Αναρτήσεις με λιγότερους από 80 χαρακτήρες στο caption τους τείνουν να έχουν 25% μεγαλύτερα επίπεδα engagement. Αν χρειάζεσαι να μοιραστείς περισσότερες πληροφορίες τότε μία καλή ιδέα είναι να τις συγκεντρώσεις όλες σε ένα άρθρο ή ένα landing page!

 

Εσένα ποιο είναι το μυστικό σου για να πετυχαίνεις υψηλά επίπεδα engagement; 😉

 

Katerina Gregoriou

Related posts

Search 3 Ways to Enhance your Content Marketing Game
7 Design Tips to Improve Your Social Media Images Search