Μπορεί να είναι μια νέα χρονιά, αλλά η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 σημαίνει ότι οι προκλήσεις για τα καταστήματα και γενικά για το λιανικό εμπόριο όλο και αυξάνονται.
Και ενώ διανύουμε “πανηγυρικά” το 2ο μας lockdown, το οποίο έχει αναγκάσει όλα τα καταστήματα αλλά και τους χώρους εστίασης να παραμείνουν κλειστά, η μόνη επιλογή επιβίωσης για αυτούς είναι το e-commerce ή ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως είναι στα Ελληνικά.
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν σταθερές καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ψωνίζουν στο διαδίκτυο, ακόμα και όταν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού μειώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2020 σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο κατά 39% και 37% αντίστοιχα, και νέα δεδομένα από το IMRG αναφέρουν ότι οι online αγορές αυξήθηκαν συνολικά κατά 36% το 2020, που είναι η υψηλότερη αύξηση που παρατηρήθηκε σε 13 χρόνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,13%, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης τα τελευταία 25 χρόνια.
Με το μέλλον να προβλέπεται αβέβαιο, αφού δεν ξέρουμε τη τελική ημερομηνία λήξης του lockdown, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι το μοτίβο θα συνεχιστεί και το e-shopping θα υπερισχύσει στις ζωές μας και το 2021.
Στο «Ecommerce Trends το 2021» της Econsultancy, η Parry Malm προέβλεψε ότι η ανάπτυξη εταιρειών όπως το Boohoo θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εμπόρους λιανικής πώλησης που βασίζονται μόνο στο in-store shopping. Έχουμε δει πολλές εταιρείες να καταρρέουν και τα πολυκαταστήματα ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις! Η Parry δηλώνει ότι αυτή η τάση «αναμφίβολα θα συνεχιστεί, αν δεν επιταχυνθεί».
H Hannah Atherden, ανώτερη σύμβουλος στην Capgemini, προτείνει ότι προκειμένου τα brands να αποφύγουν την μοίρα των πολυκαταστημάτων όπως τα Debenhams, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να επενδύσουν περισσοτερο στην digital εμπειρία των καταναλωτών αλλά και σε περισσότερες digital shopping επιλογές.
«Ακόμα κι αν οι πελάτες σας δεν μπορούν να αγοράσουν απευθείας από εσάς στο διαδίκτυο,τα brands θα πρέπει να έχουν ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και να επενδύσουν στο Performance Marketing (Digital διαφημίσεις βασισμένες σε data)».
Το πώς θα μοιάζει η εμπειρία στο κατάστημα παραμένει ασαφής, αν και η Atherden πιστεύει ότι η ευθυγράμμιση του in store experience με το online θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους λιανοπωλητές ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν σταθερές, μιας και ενδέχεται οι καταναλωτές να είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο ψωνίσματος.
Αυτό σημαίνει ότι τα brands και τα καταστήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως Click Away, Shop & Collect ή ακόμη και εισηγήσεις με βάση την περιήγηση των πελατών τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα.
Η Atherden εξηγεί ότι «Μόλις τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται λιγότερο περιορισμένα, τα καταστήματα θα πρέπει να προσφέρουν μια καινούργια εμπειρία στον πελάτη. Πριν την εξάπλωση του Covid-19, είδαμε μάρκες όπως τα Glossier να προσφέρουν experiential store experiences στους πελάτες τους. Και αυτό είναι που θα κάνει τους πωλητές λιανικού εμπορείου να κάνουν standout από τον ανταγωνισμό."
Το μέλλον όμως προβλέπεται αισιόδοξο για αυτους που θα τολμήσουν και θα επενδύσουν στο digitalization των επιχειρήσεων τους αλλά και στο “πάντρεμα’ του digital και του in store experience.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα και ψάχνετε τρόπους για το digitalization της επιχείρησής σας, στείλτε μας email και μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω… διαδικτυακά! ;)
Στο μεταξύ εύχομαι “that you are staying positive and testing negative”.
Source: https://econsultancy.com/how-is-coronavirus-impacting-the-retail-industry/