Στις μέρες μας οι καταναλωτές βρίσκονται (και) στα Social Media, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την Αγοραστική Δύναμη (Purchasing Power) τους.
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το Facebook και το Instagram είναι δύο από τα πιο δημοφιλέστερα κανάλια μέσα από τα οποία οι χρήστες ψάχνουν και αγοράζουν προϊόντα. Αυτό δημιουργεί τον σύγχρονο όρο "Social Selling" που αποτυπώνει την αγορά ενός αγαθού μέσω των Social Media.
Οι online αγορές βέβαια δεν έρχονται να αντικαταστήσουν ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά να το ενισχύσουν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις του σήμερα: να ευθυγραμμιστεί η στρατηγική τους στα Social Media με τους στόχους της επιχείρησης.
Αναμφίβολα, στους νέους διαδικτυακούς κόσμους που έχουν δημιουργηθεί, δίνεται η δυνατότητα στους οργανισμούς να φτάσουν σε περισσότερους καταναλωτές. Το ερώτημα που γεννιέται είναι πόσα από τα χρήματα που δαπανώνται στα Social Media αποφέρουν τελικά καρπούς;
Εδώ είναι που έρχεται να δώσει την απάντηση το Conversion Rate, θέμα με το οποίο καταπιάνεται το παρόν άρθρο. Με τον συγκεκριμένο όρο, και μιλώντας πάντα για τον κόσμο των Social Media, εννοούμε πόσοι από τους χρήστες γίνονται τελικά πελάτες μας και εντάσσονται αυτόματα στην κατηγορία Social Customers.
Πιο κάτω παρουσιάζουμε 8 τρόπους για να αυξήσετε το Conversion Rate, κερδίζοντας αυτόματα περισσότερους Social Customers:
1. Τα landing pages πρέπει να είναι mobile-friendly
Με δεδομένο ότι το mobile ecommerce ανεβαίνει συνεχώς, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι πελάτες μας είναι πιθανόν να προβούν σε αγορές κατευθείαν από το κινητό τους.
Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε σελίδες που να φορτώνουν γρήγορα και να εμφανίζονται το ίδιο καλά όσο σε μια οθόνη υπολογιστή. Την ώρα της περιήγησης, ο επισκέπτης δεν πρέπει να δέχεται "θορύβους", η εμπειρία του πρέπει να είναι απρόσκοπτη και η αγορά των προϊόντων/υπηρεσιών εύκολη. Την ίδια ώρα πρέπει να φροντίζουμε ότι τα πιο πάνω είναι συγχρονισμένα με τους λογαριασμούς στα Social Media της εταιρείας, ούτως ώστε να οδηγείται traffic απευθείας από εκεί.
Tip: Χρησιμοποίησε διάφορα εργαλεία, όπως το Optimizely για να μετρήσεις την ταχύτητα της σελίδας σου.
2. Κέρδισε την προσοχή με τη χρήση βίντεο
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα προιοντικά βίντεο αυξάνουν το Conversion Rate στα Social Media. Ο λόγος είναι γιατί μέσω του βίντεο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει καλύτερα το προιον και τη χρήση του. Την ίδια ώρα είναι βέβαιο ότι τα βίντεο τραβούν περισσότερο την προσοχή των καταναλωτών σε σχέση με μια στατική φωτογραφία. Στόχος είναι ο χρήστης να σταματήσει το scrolling και να δώσει προσοχή στο δικό σου περιεχόμενο.
Βέβαια, στην Instagramική εποχή που ζούμε, εξαιρετικές δυνατότητες παρουσιάζονται και μέσω των stories, εκεί όπου με απλό περιεχόμενο μπορούμε να αυξήσουμε τη βάση των πελατών μας, κερδίζοντας την προσοχή τους. Το ίδιο ισχύει και για μικρά βίντεο που δημοσιεύονται στα κανάλια μας, τα οποία μπορούν να πετύχουν τον πιο πάνω σκοπό.
3. Call-to-action
Κάλεσμα στους followers να πάρουν δράση! Ακούγεται απλό και στην πραγματικότητα... είναι! Οι πληροφορίες στα profiles μας στα Social Media, όπως και τα captions που χρησιμοποιούμε για τις αναρτήσεις, πρέπει να παρακινούν τους χρήστες να προβούν σε πράξεις.
Ένα απλό "Δείτε τις τελευταίες προσφορές στον πιο κάτω σύνδεσμο" ή ένα link προς το online shop στο bio της επιχείρησης, μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μπορούμε ακόμα να καλέσουμε τους followers να κάνουν tag ένα άλλο άτομο ή ακόμα και να τους ρωτήσουμε την άποψη τους για ένα θέμα.
4. Τέσταρε τις αναρτήσεις σου
Δεν ξέρεις ποιο είδος ανάρτησης πρέπει να ακολουθείς; Τι περιεχόμενο πρέπει να δημοσιεύεις και ποιες ώρες; Κανένα πρόβλημα! Κανείς δεν ξέρει προτού δει την πραγματική απόδοση των αναρτήσεων του! Κάθε λογαριασμός αποδίδει διαφορετικά και ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τι πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις των followers μας είναι να δημοσιεύσουμε διαφορετικό περιεχόμενο, μετρώντας κάθε φορά τι αποδίδει καλά και τι όχι.
Στην εποχή που ζούμε, όλα γίνονται πιο εύκολα με την τεχνολογία. Εικότερα όταν αναφερόμαστε σε δεδομένα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και μας λύνουν σε μεγάλο βαθμό τα χέρια. Οι ίδιες οι πλατφόρμες (Social Media) παρέχουν πληροφορίες για τις αναρτήσεις μας, ενώ υπάρχουν και δωρεάν εργαλεία τα οποία μπορούν να μας κατευθύνουν για το ποιο περιεχόμενο κερδίζει την προσοχή των χρηστών.
Tip: Karma Fanpage και Social Insider είναι εργαλεία που προσφέρονται για "μετρήσεις" του περιεχομένου μας
5. Διατήρηση του consistency σε υψηλά επίπεδα
Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται και τα στοιχεία που το συνοδεύουν πρέπει να συνάδουν με τις προηγούμενες αναρτήσεις, αλλά και με την εικόνα που θέλουμε να έχει το brand μας. Από τα χρώματα της εικόνας μέχρι το λεκτικό που χρησιμοποιούμε, πρέπει να αντανακλάται μια κοινή γραμμή επικοινωνίας, ούτως ώστε να υπάρχει συνέπεια στις δημοσιεύσεις μας.
Ένα παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το πιο κάτω:
Η ανάρτηση στο Instagram, οι πληροφορίες στο bio, αλλά και το landing page που οδηγεί το link, έχουν μεταξύ τους τον ίδιο τόνο και παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.
6. Περιεχόμενο από τους χρήστες
Ο όρος user-generated content αναφέρεται σε περιεχόμενο που δημοσιεύεται το οποίο προέρχεται από τους ίδιους τους χρήστες-πελάτες. Αναρτώντας φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές, δημιουργείται ένα αίσθημα αυθεντικότητας ως προς τον βαθμό ευχαρίστησης των πελατών, ενώ παρακινεί την ίδια ώρα άλλους καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα.
7. Μένουμε συνδεδεμένοι με τα νέα trends
Κανένα brand δεν πρέπει να μένει στατικό, καθώς η αγορά είναι δυναμική και δύναται να προκύψουν νέα trends ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, οι ανάγκες των καταναλωτών αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που υποχρεώνει, κατά κάποιον τρόπο, τις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.
Όλα τα πιο πάνω συμπεριλαμβάνονται σε αυτό που λέμε Social Listening. Οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να "ακούνε" το τι γίνεται στην αγορά και ποια είναι η ανατροφοδότηση των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο και θα μένουν ενημερωμένοι, αλλά και θα μπορούν να προβλέψουν πιο με μεγαλύτερη ακρίβεια μελλοντικές αλλαγές στην συμπεριφορά των πελατών.
8. Analytics και Conversions
Το τελευταίο βήμα για αύξηση του conversion rate είναι ασφαλώς η παρακολούθηση των δεδομένων που έχουμε και πως αυτά επηρεάζουν τα conversions μας. Μέσα από την ανάλυση μπορούμε να δούμε τι δούλεψε σωστά και τι όχι, τι αύξησε ή επηρέασε τα conversions και τι είναι καλύτερα να αποφεύγουμε.
Για αυτό, όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο, είναι σημαντικό να ετοιμάζουμε reports από τα οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Εργαλεία όπως το Google Analytics και Sprout Social μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτό τον σκοπό.
Όλα τα πιο πάνω αν δουλευτούν με τον σωστό τρόπο μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα και να αυξήσουν το conversion rate. Γιατί είναι θεμιτό να έχουμε λογαριασμούς με καλό περιεχόμενο και πολλούς followers, αλλά ο υψηλός δείκτης αποτελεσματικότητας είναι εξίσου σημαντικός και σχετίζεται άμεσα με την βιωσιμότητα της επιχείρησης μας.