ChatBots: Η Νεα ταση στο Digital Marketing

opium_05_12_web

Μπορεί να μην γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το ChatBot αλλά πιο πιθανό είναι πως έχεις επικοινωνήσει μαζί του, απλά δεν το είχες καταλάβει! .

Για να πάψεις να αναρωτιέσαι αν όντως έχει συμβεί αυτό, ας δούμε μαζί τι ακριβώς είναι, ποιες είναι οι λειτουργίες του, πώς βοηθά ένα brand όσον αφορά τη Digital Marketing στρατηγική του και ποια πλεονεκτήματα μπορεί που προσφέρει σε αυτό.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τον ορισμό του: το ChatBot είναι μια εφαρμογή αυτοματοποιημένης επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών, με τη χρήση της οποίας ο πελάτης μπορεί να επικοινωνεί και να λαμβάνει απαντήσεις από το “brand” 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με άμεσο και γρήγορο τρόπο! Αυτή η επικοινωνία μπορεί να γίνει μέσω email, Facebook(messenger), Instagram(inbox), WhatsApp, Skype, Slack και μέσω της συμπλήρωσης φόρμας επικοινωνίας η οποία βρίσκεται στις ιστοσελίδες των brands.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του και πώς μπορεί να βοηθήσει ένα brand για την υλοποίηση της Digital Marketing στρατηγικής του;


1.Συλλογή βοηθητικών πληροφοριών για το το brand:

882


Η χρήση του chatbot στα Social Media, ευνοεί ένα brand λόγω της δυνατότητας του προγράμματος να συλλέξει πληροφορίες για κάθε χρήστη με τον οποίο έρχεται σε επαφή. Έτσι το brand μπορεί να γνωρίζει πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του κοινού του για να γνωρίζει τι είναι πιο κερδοφόρο για αυτό και πώς μπορεί να γίνει καλύτερο. Ταυτόχρονα το brand μπορεί να δημιουργήσει personalized διαφημίσεις και εξατομικευμένες συμβουλές για μια πιο άμεση επαφή με το κοινό του.



2.Επικοινωνία με τον πελάτη προτού το πράξει εκείνος:

Picture1


Το chatbot έχει την ιδιότητα να επικοινωνήσει με το χρήστη προτού το κάνει αυτός, με ερώτησεις όπως το “Μήπως χρειάζεστε βοήθεια σε κάτι;”, ότι θα έκανε και ένας εργαζόμενος σε φυσικό κατάστημα.
Έτσι το brand προσφέρει ασφάλεια στο κοινό του, δηλώνοντας έμμεσα πως είναι εκεί για ότι χρειαστεί ο πελάτης.

 


3. Αλληλεπίδραση με τους χρήστες στα social media:

2202

Με τη χρήση του chatbot στα Social Media, το brand προσφέρει 24ωρη επικοινωνία με το κοινό.
Έτσι η εμπειρία και η εξυπηρέτηση του κοινού σας βελτιώνεται παράλληλα με τις Social Media Marketing ενέργειες του Brand.

 


4. Ταχύτητα στην επικοινωνία:

Screen Shot 2019-11-21 at 5.09.49 PM

 

Όπως είπαμε και πιο πάνω, με τη χρήση του chatbot η επικοινωνία με το κοινό γίνεται σε γρήγορους ρυθμούς.
Εκτός όμως από την ταχύτητα, προσφέρει και την πολλαπλή επικοινωνία, χωρίς φυσικά να υστερεί σε κανένα από τα σημεία που ήδη αναφέραμε! 

 


Το Chatbot θεωρείται πολύ βοηθητικό για τις πιο κάτω βιομηχανίες:

  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
  • Ξενοδοχεία
  • Ταξιδιωτικές και αεροπορικές εταιρείες
  • E-shops (που σχετίζονται με μόδα, διακόσμηση ή οικιακό εξοπλισμό)



Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, το chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για επικοινωνία αλλά και σαν μέσο διάδοσης ενός διαγωνισμού στα Social Media


Η OpiumWorks και η ομάδα της χρησιμοποίησαν το chatbot για έναν special Social Media διαγωνισμό για το Yves Rocher Cyprus και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα:

 

Screen Shot 2019-11-21 at 5.23.58 PM

 

  • Reach: 1K
  • Valid Participants: 791
  • New Instagram Followers: 365



Άρα εάν αναζητάτε μια πιο άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές σας, μειώνοντας το δικό σας χρόνο διεκπεραίωσης της επικοινωνίας αυτής, το chatbot είναι η ιδανική λύση!

 

Resources:

  1. https://adsolutions.xo.gr/
  2. https://developgreece.com/
  3. https://blog.wedia.gr

Related posts

Search Instagram Scheduling μεσω... Facebook Creator Studio!
4 Trends που θα επηρεάσουν το Digital Marketing μέσα στο 2020 Search