4 Trends που θα επηρεάσουν το Digital Marketing μέσα στο 2020

digital marketing trends 2020

Καθώς διανύουμε τους πρώτους μήνες της νέα δεκαετίας, πολλές νέες προκλήσεις θα απασχολήσουν τις επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο, και ιδιαίτερα αυτές που ειδικεύονται στον τομέα του Digital Marketing. Όπως αναφέρει και ο Brian Solis:


“Κάθε επιχείρηση είναι θύμα του ψηφιακού δαρβινισμού, η εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς όταν η κοινωνία και η τεχνολογία εξελίσσονται ταχύτερα από ότι η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους. Ο ψηφιακός δαρβινισμός δεν κάνει διακρίσεις. Κάθε επιχείρηση απειλείται.”

 

Για τον λόγο αυτό, οι marketers δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι σε αυτη την τεχνολογική εξέλιξη και να βασιστούν σε πεπαλαιωμένες απόψεις, μεθόδους και εμπειρίες, γιατί πολύ απλά δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Ανακάλυψε τις 4 πιο σημαντικές Digital Marketing τάσεις για το 2020 που θα απογειώσουν την κάθε επιχείρηση σε αυτή τη νέα εποχή.

 

1.Artificial Intelligence

robonaut-machines-dexterous-humanoid-39644

Σύμφωνα με την Techrabyte: ‘’Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τα έθνη και τις επόμενες δεκαετίες θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κατά 14% μέχρι το 2030‘’, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν προσαρμοστούν άμεσα στην νέα τεχνολογια για να την αξιοποιήσουν προς όφελος τους, θα έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την δυνατότητα να αναλύσει την συμπεριφορά καταναλωτών, μοτίβα αναζητησης και να χρησιμοποιήσει δεδομένα από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και blog posts, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το πώς οι καταναλωτες αναζητούν υπηρεσίες και προϊόντα και πως αυτοί μπορούν να εμφανίζονται πρώτοι στις αναζητήσεις. 

 

Ένα συναρπαστικό παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη είναι τα messenger chatbots! Είναι διασκεδαστικά, interactive και βοηθούν το brand να έχει μεγαλύτερο engagement με το κοινό του. 

Όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τεχνολογια της τεχνητής νοημοσύνης το 2020, θα είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος στελέχωσης τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, κερδίζοντας το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

 

2.Programmatic Advertising
pexels-photo-735911

Programmatic Advertising, είναι η διαδικασία αυτοματοποίησης της αγοράς διαφημίσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να στοχεύουν σε πολύ συγκεκριμένο μερίδιο της αγοράς.To real-time bidding, για παράδειγμα, είναι ένας τύπος αγοράς programmatic ads. Η χρήση αυτού του πολύ γρήγορου και αποδοτικού αυτοματισμού, προσφέρει στις επιχειρήσεις περισσότερες μετατροπές (conversions) αλλά και χαμηλότερο κόστος απόκτησης πελατών (customer acquisition).


Σύμφωνα με το eMarketer, το 86.2% των digital display ads στις Η.Π.Α. θα είναι programmatic μέχρι το τέλος του 2020.

 

3.TikTok advertising

a29uLWthcmFtcGVsYXMtV1JOUEtmUHdOOUktdW5zcGxhc2guanBn

Το TikTok είναι το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο τυγχάνει τεράστιας δημοσιότητας και προβολής, έχοντας καταφέρει να γίνει trend και να καθηλώσει χιλιάδες κόσμο. Η χρήση του είναι απλή! Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μικρά βίντεο και να τα επεξεργαστούν προσθέτοντας φίλτρα, εφέ και άλλες λειτουργίες. Στη συνέχεια μπορούν να τα μοιραστούν στην πλατφόρμα του TikTok ή και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. 

 

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το TikTok:

 

  • Τον Οκτώβριο 2018, ήταν το πιο δημοφιλές app στο Apple αλλά και στο Google store, παγκοσμίως.
  • Κατεβάστηκε από 188 εκατομμύρια χρήστες ανά το παγκόσμιο,το πρώτο τέταρτο του 2019 (70% αύξηση από τον προηγούμενο χρόνο).
  • Τώρα έχει πάνω από 500εκ. ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο.
  • Το 66% από τους χρήστες του είναι κάτω των 30 ετών και το 40% είναι μεταξύ 25-30 ετών.
  • Είναι διαθέσιμο σε 75 γλώσσες και 150 χώρες.

 

’Οπως καταλαβαίνουμε από τα στατιστικά στοιχεια που έχουμε από το νέο αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια τεράστια προοπτική την οποία επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε! 

Γι’ αυτο το λόγο οι εταιρείες θα είναι καλό να δημιουργήσουν λογαριασμό στο TikTok έτσι ώστε να μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και σε αυτό το κοινό- που το μεγαλύτερο του ποσοστό είναι αρκετά νεαροί. Λόγω του συγκεκριμένου ακροατηρίου που διαθέτει το TikTok, πρέπει να γίνει σωστή  μελέτη και αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις, για να εξακριβώσουν αν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους είναι κατάλληλα για αυτό.

 

4.Personalization

photo-1530648995019-c691eedd1037

Η εξατομίκευση είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, καθώς οι καταναλωτές έχουν τα μέσα για να είναι ενήμεροι για τα πάντα και επίσης γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους χρειάζονται για να επιβιώσουν. Γι’ αυτό τον λόγο, έχουν περισσότερες απαιτήσεις, επιζητούν να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί, θέλουν να αποφύγουν τις γενικές διαφημίσεις που δεν τους ενδιαφέρουν (χάσιμο χρόνου) και προτιμούν την εξατομίκευση. Το εξατομικευμένο marketing αποσκοπεί στην ικανοποίηση των πιο πάνω αναγκών και με ειδικά διαμορφωμένα μηνύματα και διαφημίσεις, στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένες απαιτήσεις και ενδιαφέροντα.

 

Μερικά στοιχεία από το instapage που αφορούν το εξατομικευμένο marketing:

  • Το 63% των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις γενικές διαφημιστικές ΄εκρήξεις΄.
  • Το 80% δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να κάνει αγορές από μια εταιρεία εάν προσφέρει εξατομικευμένες εμπειρίες/ διαφημίσεις 
  • Το 90% ισχυρίζονται ότι βρίσκουν ελκυστική την εξατομίκευση


Όσοι εργαζόμαστε στο Digital Marketing, δεσμευόμαστε στη συνεχή ανάπτυξη και καινοτομία. Κάθε χρόνος μας δείχνει πως είναι σημαντικό αν είμαστε μπροστά από τα trends και να προβλέπουμε τις πιθανές αλλαγές που θα έρθουν, παραμένοντας ενημερωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και πρακτικές. Γι’αυτό φροντίστε να μαθένετε και να μην σταματήσετε να στοχεύετε στην αποτελεσματικότητα!

Michael Demetriades

Related posts

Search ChatBots: Η Νεα ταση στο Digital Marketing
Design Trends 2020 Search