Social Media Διαγωνισμοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχει ο διαγωνισμός σας

rafaela_2

Αναρωτιέστε εάν οι διαγωνισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όντος βοηθάνε στο brand σας ή απλά είναι ένα ακόμη trend της εποχής; Μην αμφισβητείτε τη δύναμη και την επιρροή ενός διαγωνισμού. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο διαδραστικούς μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία ώστε να πετύχει βασικούς στόχους, και δεν εννοούμε μόνο την αύξηση των Page Likes ή των Followers.
Πιο κάτω θα βρείτε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την διοργάνωση ενός social media διαγωνισμού, αλλά και βασικά προτερήματα που μπορείτε να έχετε τρέχοντας διαγωνισμούς στη σελίδα ή στο business account σας.

 

Βασικά χαρακτηριστικά για διεξαγωγή ενός social media διαγωνισμού:


1.Τι εταιρεία είστε;

Τι εταιρεία είστε

 

Ασχέτως αν βλέπετε πως οι πλείστες εταιρείες τρέχουν διαγωνισμούς αυτό δεν σημαίνει πως αυτή η τακτική ταιριάζει σε όλους. Εάν είστε μια Β2Β εταιρεία η χρήση διαγωνισμών δεν είναι και τόσο καλή ιδέα για εσάς. Ο βασικός λόγος είναι πως μέσω του διαγωνισμού δεν θα πετύχετε το βασικό σας στόχο, το να προσεγγίσετε νέους πελάτες. Οι διαγωνισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρμόζουν καλύτερα σε B2C εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που προσφέρουν ήτε προϊόντα ήτε υπηρεσίες προς το κοινό.

2.Ποιο είναι το κίνητρο;

Ποιο είναι το κίνητρο_


Για ποιο λόγο θέλετε να τρέξετε ένα διαγωνισμό; Αν ο λόγος είναι επειδή το κάνουν οι ανταγωνιστές σας, τότε μην νομίζετε πως θα πετύχει σίγουρα. Για να υπάρξει ένας διαγωνισμός πρέπει να γνωρίζετε γιατί θέλετε να τρέξει. Οι πιθανοί λόγοι είναι προώθηση νέου προϊόντος ή υπηρεσίας ή ακόμη και προώθηση ενός από αυτά που δεν είναι τόσο γνωστά στο αγοραστικό κοινό.

3.Ποιο θα είναι το έπαθλο;

Ποιο θα είναι το έπαθλο_


Πλέον το κοινό είναι πολύ απαιτητικό και δεν αρκείται με τα λίγα. Αυτό σημαίνει πως το δώρο του διαγωνισμού πρέπει να έχει αξία για το κοινό. Εκτός αυτού πολύ σημαντικό είναι να έχει άμεση σχέση με το brand. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα δελεαστικό πακέτο υπηρεσιών ή προϊόντων που προσφέρει η επιχείρηση. Παρέχοντας κάποιο βραβείο που να μην έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διαγωνισμός σας να μην πάει τόσο καλά όσο θα περιμένατε.
Σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα πως η αξία του επάθλου που θα έχετε θα πρέπει να είναι αντάξια με την προσπάθεια των διαγωνιζομένων να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

4.Ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να πετύχετε;

Ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να πετύχετε_


Προτού τρέξετε ένα διαγωνισμό βασικό στοιχείο είναι να επιλέξετε τι θέλετε να πετύχετε με αυτόν τον διαγωνισμό. Κύριοι στόχοι ενός διαγωνισμού είναι:
a.Να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης
b.Να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα ενός προϊόντος/υπηρεσίας. Πιο συχνά συμβαίνει αυτό με νέα προϊόντα/υπηρεσίες.
c.Αύξηση ενεργητικότητας του κοινού της σελίδας/account.
d.Αύξηση των ατόμων που ακολουθούν την σελίδα/account.
e.Συγκέντρωση στοιχείων από το αγοραστικό κοινό(π.χ feedback για το band ή προϊόν/υπηρεσία, συλλογή προσωπικών στοιχείων και χαρακτηριστικών του αγοραστικού κοινού)

5.Τι είδος διαγωνισμού θα τρέξετε;

Τι είδος διαγωνισμού θα τρέξετε_


Υπάρχουν 4 βασικά είδη διαγωνισμών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτά είναι οι κληρώσεις, οι ιδέες, οι φωτογραφικοί και τα videos. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του είδους και ο βασικός λόγος είναι το μέγεθος προσπάθειας που θα δώσει ο συμμετέχοντας για να λάβει μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Οι διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με κληρώσεις δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από το κοινό και είναι γρήγοροι και εύκολοι στη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών.
Σε αντίθεση οι διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με παροχή ιδεών, φωτογραφιών ή βίντεο χρειάζονται αυξημένο “κόπο” από τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη συμμετοχή.

6.Η Απλότητα είναι το παν!

Η Απλότητα είναι το παν!


Ποτέ να μην ξεχνάτε πως το απλό είναι πάντα πετυχημένο. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ο βασικός κανόνας είναι αυτός.
Σκεφτείτε μόνο αυτό: Πόσες συμμετοχές θα είχατε αν ζητούσατε από το κοινό σας να σας στείλει φωτογραφία με τα αγαπημένα του παπούτσια και πόσες εάν του ζητούσατε να σας στείλει βίντεο και να σας εξηγεί γιατί του αρέσουν τα συγκεκριμένα παπούτσια.

7.Διαφήμιση κάνατε;

Διαφήμιση κάνατε_


Είναι must! Χωρίς διαφήμιση το post σας θα χαθεί μέσα στο πλήθος των διαφημιζόμενων και μη posts.
Πολύ σημαντικό στο να πετύχει η διαφήμιση σας και παράλληλα ο διαγωνισμός σας είναι να στοχεύσετε στο σωστό κόσμο. Πρέπει η διαφήμιση σας να στοχεύει σε άτομα όπου θα έχουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά που έχει το καταναλωτικό κοινό της εταιρείας με μια μικρή αυξομείωση στην ηλικία. Επίσης, να στοχεύετε και στα άτομα που ήδη ακολουθούν την σελίδα σας, οι οποίοι είναι πιο πιθανόν να λάβουν μέρος παρά κάποιος που δεν ακολουθεί το brand σας. Καλό θα ήταν να στοχεύσετε σε άτομα που ενδιαφέρονται για το είδος των προϊόντων/υπηρεσιών που προσφέρετε, όπου στους οποίους θα φανεί πιο δελεαστικό αλλά και χρήσιμο το δώρο σας, παρά σε κάποιο άτομο που δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον για αυτό που πουλάτε.

8.Ξεκάθαρο Design!

Screen Shot 2019-05-06 at 12.22.59


Όπως λένε “1 εικόνα = 1000 λέξεις” έτσι και σε αυτήν την περίπτωση! Η εικόνα, το γραφικό ή το βίντεο που θα χρησιμοποιήσετε είναι αυτό που θα δελεάσει ή θα απομακρύνει το κοινό στο να συμμετέχει ή όχι στον διαγωνισμό αυτόν.
Εάν θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε εικόνα καλό είναι να είναι εμφανίσιμο το δώρο ή το τι πρέπει να κάνει ο συμμετέχοντας.
Μια νέα τάση στους διαγωνισμούς είναι τα micro-competitions όπου είναι μικρά βιντεάκια και περιέχουν μια διαδικασία στην οποία ο συμμετέχοντας πρέπει να παρακολουθήσει για να μπει στον διαγωνισμό.
Πιο γενικά, καλά θα ήταν να σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τι θα χρησιμοποιήσετε ως γραφικό.

Εάν δεν είχατε μέχρι στιγμής την εμπειρία στους διαγωνισμούς στα social media ή αν έχετε παρατηρήσει πως οι διαγωνισμοί που τρέχετε δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που περιμένατε, οι πιο πάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν στο έπακρο.

 

New Call-to-action

Related posts

Search “The Future is Private.” - Mark Zuckerberg, 2019
Τα 8 Highlights από την εκδήλωση Google I/O 2019 Search