TikTok : Η πλατφόρμα που σε κάνει να νιωθεις ευτυχισμένος!

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το TikTok είναι το απόλυτο ενισχυτικό διάθεσης καθώς οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν αναζητούν ολοένα και περισσότερη διασκέδαση ανάμεσα στα αμέτρητα video που προσφέρει.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Kantar τον Μάρτιο του 2021 με χρήστες της πλατφόρμας από χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ινδονησία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος που ξοδεύουν  στο TikTok είναι πολλές περισσότερες σε σύγκριση με άλλες «παραδοσιακές» δραστηριότητες όπως η τηλεόραση, η ανάγνωση βιβλίων, παρακολούθηση streaming videos καθώς και άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως οι εφαρμογές γνωριμιών.

Τι είναι όμως αυτό το κάτι που έκανε την πλατφόρμα να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί τόσο πολύ;

Με ένα και μόνο scroll στην αρχική σελίδα, οι users έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με ενδιαφέρον, γι’ αυτούς, περιεχόμενο χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα άλλο.

Οι χρήστες πολλές φορές αναζητούν έμπνευση περνώντας τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας DIY videos ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν δικό τους περιεχόμενο χορεύοντας και τραγουδώντας σε playback αγαπημένα μουσικά κομμάτια ή συμμετέχοντας σε challenges ανάλογα με το TikTok trend που είναι δημοφιλέστερο εκείνο το διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλατφόρμα σύντομων και γρήγορων βίντεο, τραβηγμένων από κινητό, με στόχο να προβάλλονται σε οθόνη κινητού.

Επιπλέον μπορεί κάποιος να σχολιάσει, να στείλει προσωπικό μήνυμα ή να προωθήσει το βίντεο σε άλλες πλατφόρμες ή σε άλλους χρήστες H πλειοψηφία των βίντεο είναι χορευτικά ή αστεία κι αυτό τα βοηθάει στο να γίνουν πιο εύκολα viral και να μοιραστούν σε ολόκληρο το internet, προσφέροντας «γρήγορο και διασκεδαστικό περιεχόμενο».

Έτσι λοιπόν το TikTok κατάφερε να δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες ή απλά λάτρεις διαφόρων projects να μάθουν και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους παρακολουθώντας αμέτρητα βίντεο καθώς και να ακολουθήσουν τους TikTok Creators - τίτλος ο οποίος θα μπορούσε να συσχετιστεί και με τους influencers.

Ένα δεύτερο και βασικό στοιχείο που έκανε το TikTok τόσο δημοφιλές είναι ότι προτρέπει τους ανθρώπους να δράσουν. Και ως γνωστόν η δράση φέρνει αντίδραση!

Βλέποντας την κεντρική τους σελίδα να γεμίζει με αμέτρητα βίντεο, αστεία, αμήχανα, έξυπνα ή απλώς ίδια με τα προηγούμενα, οι χρήστες γνωρίζουν ότι μπορούν να αναρτήσουν – κυριολεκτικά – οτιδήποτε.

Και εκεί κρύβεται το μυστικό….Το γεγονός ότι μπορούν όλοι να συμμετέχουν με όποιο τρόπο θέλουν καθώς και να προωθήσουν το περιεχόμενο σε φίλους και συγγενείς.

Η συμμετοχή και η συνεργασία μεταξύ των users γίνονται οι βασικοί στόχοι καθώς οι χρήστες καταδύονται σε τάσεις και προκλήσεις ή δημιουργούν πρωτότυπα βίντεο για ανάρτηση με σκοπό απλά να διασκεδάσουν.

 

Let’s talk Business

 

3 λέξεις : ευτυχία, χαρά, δημιουργικότητα.

Αυτά είναι τα συναισθήματα στα οποία κατέληξε η μελέτη του Kantar εξετάζοντας τη σύνδεση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στο TikTok από τους καταναλωτές και τα συναισθήματα τους.

Οι χρήστες βρίσκουν μια συνεχή ροή ψυχαγωγίας και έμπνευσης που είναι προσαρμοσμένη στα δικά τους ενδιαφέροντα. Είναι μια θετική εμπειρία που κάνει τους ανθρώπους να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν δράση, περνώντας ευχάριστα.

Για τις επιχειρήσεις, η πλατφόρμα αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα αφού μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αναγνωρίσιμες, να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και να διασκεδάσουν τον -wanna be- καταναλωτή με μεγάλη ευκολία και δημιουργικότητα.

Το ΤikTok αποτελεί ένα “value for money” διαφημιστικό εργαλείο, ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις, αφού τους δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν, να αναγνωριστούν και να συμμετάσχουν μαζί με τον user σε αυτήν την διαδικασία.

Το TikTok είναι μια θετική εμπειρία γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν  - και όταν τα brands συνδέονται με αυτό το αίσθημα, το μήνυμά τους μπορεί -και έχει- απήχηση σε κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα σε ορισμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη - η Gen Z γενιά (όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μετά το 1996), πραγματοποιεί τις περισσότερες αγορές εκτός εφαρμογής στο TikTok! 

 

 

 

 

 

TikTok Ads - Let's Talk! 

 

 

 

 

 

 

 

Fay Xanthopoulou

Related posts

Search How TikTok is creating fashion trends and driving fashion sales
E-commerce is here to stay. What does that mean for digital advertising? Search