Meta-Tags and SEO

Aν διαχειρίζεσαι κάποια ιστοσελίδα ή προσπαθείς να οργανώσεις τον χρόνο σου έτσι ώστε να αποκτήσεις τη δική σου, τότε θα έχεις ακούσει για τα title tags, image alt attributes, meta description, SEO και διάφορα άλλα. 

Όμως, ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας τα πάρουμε από την αρχή.  

 

Τι είναι τα Meta Tags:

Είναι το κείμενο που περιγράφει το περιεχόμενο μιας σελίδας το οποίο δεν εμφανίζεται στην ίδια τη σελίδα, αλλά μόνο στον κώδικά της. Τα Meta Tags είναι ουσιαστικά περιγραφή του περιεχομένου της σελίδας που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

 

Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, χρησιμοποιούν τα Meta Tags για να κατανοήσουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για σκοπούς κατάταξης (Rankings), για να μπορούν να εμφανίσουν αποσπάσματα στα αποτελέσματα αναζήτησης κλπ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στο 2020, τα Meta Tags εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία για σκοπούς SEO (Search Engine Optimization), αλλά δεν μπορούν όλα να βοηθήσουν στον ίδιο βαθμό. Θα αναφέρουμε στη συνέχεια κάποια από τα σημαντικότερα. Όμως, αν θέλετε να κατατάξετε την ιστοσελίδα σας σε υψηλή θέση στις μηχανές αναζήτησης, τα Meta Tags σας πρέπει να συνοδεύουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που να εστιάζει στην ικανοποίηση των χρηστών. Δηλαδή, ένα πολύ κάλο πλάνο με Meta Tags, χωρίς να έχει καλό περιεχόμενο η σελίδα και συνεπακόλουθο η μη ικανοποίηση των χρηστών, δεν θα έχει κάποιο όφελος.


Υπάρχουν πολλά είδη Meta Tags, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

  • Title Tag
  • Meta Description 
  • Viewport Meta Tag
  • Image Alt Attributes
  • Robots Meta Tag

 

Title Tag

Τα Title Tags τοποθετούνται στο <head> της ιστοσελίδας σας για να παρέχουν μια σαφή και περιεκτική ιδέα για το τι είναι η σελίδα.


Ο τίτλος της σελίδας εξακολουθεί να είναι το πρώτο πράγμα που ένας ερευνητής μπορεί να δει στα SERPs (Search Engine Results Pages) και να αποφασίσει εάν η σελίδα είναι πιθανό να απαντήσει στην πρόθεση αναζήτησης.

 

Ένα καλογραμμένο Title Tag μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των clicks και της επισκεψιμότητας, τα οποία βοηθούν στην κατάταξη της σελίδας (page ranking).

 

Meta Description

To περίφημο Meta-Description χρησιμοποιείται για έναν σημαντικό σκοπό- για να περιγράψει τη σελίδα στους αναζητούντες καθώς διαβάζουν τα SERPs. Αυτή η ετικέτα δεν επηρεάζει την κατάταξη, αλλά είναι πολύ σημαντική. Είναι αυτό που θα καθορίσει αν οι χρήστες θα κάνουν κλικ στη σελίδα σας. Κρατήστε το μέχρι 160 χαρακτήρες και σιγουρευτείτε ότι το κείμενο είναι προσεκτικά γραμμένο για να τραβήξει την προσοχή του χρήστη. 

 

 

Viewport Meta Tags

 

Πολύ σημαντικό Meta Tag, ειδικά στις μέρες μας που η χρήση των ‘’έξυπνων’’ ηλεκτρονικών συσκευών και ιδιαίτερα των τηλεφώνων, ολοένα και μεγαλώνει. Τα viewport meta tags, σας επιτρέπουν να διαμορφώσετε τον τρόπο κλιμάκωσης και εμφάνισης μιας σελίδας σε οποιαδήποτε συσκευή.

Δείτε πιο κάτω την διαφορά:





Image Alt Attributes

 

Το image alt attribute προστίθεται σε μια εικόνα για να περιγράψει το περιεχόμενό της.

Τα χαρακτηριστικά Alt είναι σημαντικά όσον αφορά τη βελτιστοποίηση στη σελίδα για δύο λόγους:

 

  • Το κείμενο Alt εμφανίζεται στους επισκέπτες εάν δεν μπορεί να φορτωθεί κάποια συγκεκριμένη εικόνα (ή εάν οι εικόνες είναι απενεργοποιημένες).
  • Παρέχουν context, επειδή οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να "δουν" εικόνες.

Είναι πολύ σημαντικό να βελτιστοποιήσετε τόσο την ποιότητα όσο και το alt attribute των πιο σημαντικών εικόνων, όπως είναι οι εικόνες προϊόντων, γραφικές παραστάσεις ή εικόνες εκπαίδευσης, μιας και είναι αυτές που είναι πιθανότερο να αναζητηθούν στις μηχανές αναζήτησης.

 

Robots Meta Tag

 

Τα Robots Meta Tags παρέχουν οδηγίες σε προγράμματα ανίχνευσης ιστού σχετικά με το αν θα παραβλέψουν ή θα δείξουν μια ιστοσελίδα.

Επίσης, τα Robots Meta Tags έχουν τέσσερις κύριες τιμές για τα προγράμματα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης:

 

  • FOLLOW - Το πρόγραμμα ανίχνευσης της μηχανής αναζήτησης θα ακολουθήσει όλους τους συνδέσμους σε αυτήν την ιστοσελίδα
  • INDEX - Το πρόγραμμα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης θα προβάλει ολόκληρη την ιστοσελίδα
  • NOFOLLOW - Το πρόγραμμα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης ΔΕΝ θα ακολουθήσει τη σελίδα και τυχόν συνδέσμους σε αυτήν 
  • NOINDEX - Ο ανιχνευτής μηχανών αναζήτησης ΔΕΝ θα προβάλει αυτήν την ιστοσελίδα

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Meta Tags, πώς γίνεται η εγκατάσταση τους και πώς μπορούν να βελτιώσουν το SEO της ιστοσελίδας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Διαβάστε περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και τη δουλειά μας και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σας και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη της εταιρείας σας! 

 

New call-to-action

 

Πηγές:

 

Michael Demetriades

Related posts

Search Running App Install Campaigns? Read 3 Examples of Successful Strategies
What is VFX? Search