Digital Marketing, Tech & Development News

Η δύναμη των Social Media και των Millennials στη νέα εποχή που διανύουμε!

Written by Anastasia Dalakoura | Jul 13, 2020

Τα τελευταία χρόνια η μαζική αύξηση των startup εταιρειών, αλλά και η συνεχής και δυναμική χρήση των Social Media έχει επιφέρει δραστικές και καινοτόμες αλλαγές σε κάθε είδος δραστηριότητας του επιχειρείν. Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, η σύγχρονη αντιμετώπιση και αντίληψη των διεθνών αγορών, αλλά και η άμεση απορρόφηση και προσαρμογή των νέων διεθνών τάσεων αποτελεί πλέον μία επιτακτική ανάγκη για όλες τις εταιρείες, είτε ασχολούνται με τομείς της τεχνολογίας είτε όχι.

Συγκεκριμένα, στην μετά COVID εποχή, έχουμε δει πολλές εταιρείες να αγωνίζονται με δύο φαινομενικά άσχετα προβλήματα. Την αποδέσμευση νεότερων ηλικιακά εργαζομένων- ως μη ειδικευμένων, αλλά και την αδύναμη ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Δύο προβλήματα, που καθόλα άσχετα δεν είναι το ένα με το άλλο.

Και τι εννοούμε με αυτό; Ας μιλήσουμε αρχικά με κάποια απτά παραδείγματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ακριβώς το πώς συνδέονται τα δύο προαναφερόμενα προβλήματα και πώς δύο από τους κολοσσούς της μόδας, με μεγάλη επιρροή στο κοινό, όπως η Prada και η Gucci, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας οικονομικά ζημιογόνας και ξεπερασμένης πολιτικής.

Case Study 1:
Μέχρι και το 2013 ο ιταλικός κολοσσός μόδας, η εταιρεία Prada, απολάμβανε σημαντικά περιθώρια κέρδους, αλλά και ένα τεράστιο brand awareness με μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, και έναν θρυλικό art director στο τιμόνι της. Ωστόσο, οδεύοντας σε ένα απόλυτα digital κόσμο, και με την ανάδειξη νέων και young approachable brands, με μεγάλες online καμπάνιες και δυνατή παρουσία μέσω influencers, ο ιταλικός κολοσσός άρχισε να βλέπει μία ιδιαίτερα σημαντική μείωση στις πωλήσεις του. Τελικά, το 2017, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι ήταν «αργή στη συνειδητοποίηση της σημασίας των ψηφιακών καναλιών και των διαδικτυακών «επιρροών» όπως το blogging και το influencer marketing, με αποτέλεσμα το brand να «αποξενωθεί» από το νεανικό και δυναμικό κοινό.

Case Study 2:

Την ίδια περίοδο, ένας ακόμη ιταλικός κολοσσός, η εταιρεία Gucci αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, καθώς και μείωση στα κέρδη και στη δημοφιλία του brand name της, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της να έρχονται σε δεύτερη σκέψη στη καταναλωτική συνείδηση.

Τότε, υπό την καθοδήγηση του CEO Mario Bizzarri, η Gucci υπέστη μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση στον τρόπο λειτουργίας της, δημιουργώντας το λεγόμενο “Shadow Board” department, αποτελούμενο από millennials οι οποίοι, από το 2015, συναντώνται τακτικά με την ανώτερη ομάδα στελεχών, βοηθώντας σημαντικά στη πολιτική και παρουσία του brand σε social media και online αγορές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Bizzarri, το “Shadow Board”, περιλαμβάνει νεαρά σε ηλικία άτομα, που προέρχονται από διαφορετικές λειτουργικές θέσεις και τα οποία αποτελούν τα πιο ταλαντούχα άτομα στον οργανισμό. Η συγκεκριμένη λοιπόν ομάδα, συμμετέχει σε meetings και συζητά για τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η εκτελεστική επιτροπή. Οι ιδέες τους «χρησιμεύουν ως κλήση αφύπνισης για τα στελέχη της Gucci, καθώς αντανακλούν τα νέα trends που θα κάνουν την εταιρεία ακόμα πιο ισχυρή στο κομμάτι του brand awareness και eCommerce.

 

Είναι αξιοσημείωτο, πώς μετά την λειτουργία του Shadow board, οι πωλήσεις της Gucci είχαν αυξηθεί κατά 136% - από 3.477 εκατομμύρια ευρώ (FY2014) σε 8.285 εκατομμύρια ευρώ (FY2018) - μία ανάπτυξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία τόσο των διαδικτυακών όσο και των ψηφιακών στρατηγικών της, οι οποίες έκτοτε θεωρούνται πρότυπα παραδείγματα προσέγγισης και διαχείρισης του online community ενός brand.

 

To Shadow board λοιπόν είναι ένας διεθνής όρος που συναντάμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση των πωλήσεων, απευθυνόμενοι στα πιο δυναμικά κοινά. Είναι η ομάδα, αποτελούμενη από millennials, που βοηθάει την εταιρεία να αντιληφθεί τα νέα trends και να έρθει πιο κοντά με το κοινό της, τόσο στο online κομμάτι όσο και επενδυτικά.

Από τα παραπάνω παραδείγματα είναι προφανές ότι η δυναμική των νέων ηλικιακά ατόμων, είναι εξίσου σημαντική με αυτή των έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στην νέα μετά COVID digital εποχή. Η έμφαση στα Social media, η προώθηση του brand message μέσα από δυναμικά campaigns και η στρατηγική αύξηση των online πωλήσεων αποτελούν τα βασικά θεμέλια για την ομαλή λειτουργία και έκβαση του brand στη νέα εποχή.

 

Φυσικά αυτό, πρέπει να γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση των σωστών συνεργατών, οι οποίοι θα σχεδιάσουν την online στρατηγική βασισμένη στις ανάγκες του brand, της εποχής, αλλά και των καταναλωτών. Θα βοηθήσουν στην επικοινωνία του brand message στα σωστά άτομα, την κατάλληλη στιγμή και θα αναπτύξουν το brand awareness σε μελλοντικούς αγοραστές, δημιουργώντας αυξητική τάση τόσο στις online όσο και στις offline πωλήσεις.

 

P.S. για οποιαδήποτε διευκρίνιση γύρω από το digital marketing και τα Social Media και το πώς μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την επιχείρησή σου, μη διστάσεις να μας ρωτήσεις!

Πηγή: https://hbr.org/2019/06/why-you-should-create-a-shadow-board-of-younger-employees