ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η DRUPAL ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.

Τι είναι η Drupal και τι μπορεί να σου προσφέρει.jpg

Drupal; Τρώγεται;

Λογικό να απορείς τι μπορεί να σημαίνει και τι είναι η Drupal.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά, το όνομα εχει ρίζες απο την Ολλανδική γλώσσα. Ο ιδρυτής της, Dries Buytaert, δημιούργησε αυτή τη πλατφόρμα, το 2001 σαν ένα message board για να μπορεί να επικοινωνεί με τους φίλους του online, μοιράζοντας προσωπικές στιγμές μεταξύ τους.  Ο Dries είχε ονομάσει τη πλατφόρμα Dorp.org απο το Dorp που σημαίνει χωριό στα Ολλανδικά. Ένα λάθος όμως στη πληκτρολόγηση του ονόματος και από Dorp έγινε Drop.org.  Γρήγορα το Drop εξελήχτηκε σε μια πετυχημένη κοινότητα όπου αρκετός κόσμος επικοινωνούσε μοιράζοντας ιδέες, τεχνολογίες διαδικτύου, λογισμικά κ.ο.κ. Άτομα απο διάφορες πλευρές του πλανήτη συμμετείχαν στην δημιουργία κώδικα και λειτουργιών ενώ παράλληλα πρόσφεραν στην διαδικτιακή κοινότητα. Το Γενάρη λοιπόν του 2001, ο Dries αποφάσισε να αλλάξει το λογισμικό πίσω από το Drop.org σε ανοικτό λογισμικό(open source system αυτό που λέμε) και έτσι γεννήθηκε η Drupal (HALLELUJAH).

Τι είναι η Drupal και τι μπορεί να σου προσφέρει.jpg

 Και επειδή είμαστε και λίγο σπασικλάκια όσο αφορά τη Drupal, μάθε και αυτή την extra πληροφορία για να εμπλουτίσεις τις τρίβια γνώσεις σου: Η Drupal εμπεριέχει την συσχέτιση με το “druppel”  που στα Ολλανδικά είναι η λέξη για “drop” / “σταγόνα”, εξού λοιπον και το logo της πλατφόρμας είναι σταγόνα.
 Και τώρα που καλύψαμε τις γενικές γνώσεις  ας  δούμε τι είναι η DRUPAL:

Η Drupal είναι μια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού κώδικα (Open Source) για τη διαχείριση περιεχομένου (content management system / CMS).

Ας δούμε τι σημαίνουν αυτές οι ορολογίες:

Ανοικτός λογισμικός κώδικας - Open Source System

“Open source”  είναι το λογισμικό το οποίο διανέμεται ελεύθερα και “ανοικτά” σε όλο το κόσμο. Ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να κατεβάσει, να τροποποιήσει και να μεταποιήσει των κώδικα αυτό με ορισμένους περιορισμούς βάση της εκάστοτε συμφωνίας.

Οι λόγοι  που οι τεχνολογίες open source είναι δημοφιλής είναι πολλοί:

  • Δεν υπάρχει χρέωση στους χρήστες που το χρησιμοποιούν.
  • Τεράστια κοινότητα από χρήστες, προγραμματιστές και διαχειριστές παγκόσμια που αλληλοβοηθούντε.
  • Σταθερός και τεσταρισμένος κώδικας ανά πάσα στιγμή καθώς χιλιάδες προγραμματιστές και επαγγελματίες δουλεύουν πάνω του καθημερινά από όλο τον κόσμο. Σε περίπτωση προβλήματος η ανταπόκριση και η λύση είναι άμεση.
  • Τα περισσότερα open sources όπως την Drupal διέπονται από την άδεια χρήσης GNU Public License. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό είναι εντελώς δωρεάν για να “κατεβεί”, στην χρήση και στη τροποποίηση. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση, άδεια λειτουργία ή κόστος συντήρησης.

  

Content Management System

Το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή πιο απλά CMS, επιτρέπει στους “εκδότες” (editors) περιεχομένου τη δυνατότητα διαχείρισης της ιστοσελίδας τους χωρίς συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις για τροποποίηση κώδικα. Προσφέρει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ανεβάσουν, κατεβάσουν και να επεξεργαστουν το περιεχόμενο του website τους εύκολα.

  • Προσφέρει απλά Web-based εργαλεία ούτως ώστε οι χρήστες να μπορούν να δημοσιεύσουν περιεχόμενο απευθείας στην ιστοσελίδα τους. Για παράδειγμα οι περισσότερες Drupal ιστοσελίδες διαθέτουν το  WYSIWYG που επιτρέπει την άμεση, εύκολη και γνωστή διεπαφή (interface) για επεξεργασία κειμένου.
  • Έλεγχός και διαχείριση περιεχομένου. Σαν διαχειριστής ιστοσελίδας Drupal μπορείτε να ελέγξετε και να ορίσετε τους δικούς σας κανόνες για το πως παρουσιάζετε και δημιουργείτε το κάθε αρχείο. Συγκεκριμένα μπορείτε να ορίσετε “κανόνες” όπως πόσους χαρακτήρες ορίζονται σε κάθε πεδίο στην ιστοσελίδες σας, αυτοματισμούς ονοματοποίησης καθώς και πλήρες έλεγχο στο τίτλο και διεύθυνση του κάθε περιεχομένου.
  • Ομαλοποίηση της διαδικασίας. Καθώς η ιστοσελίδα σας μεγαλώνει και επεκτείνετε πάνω από ορισμένες σελίδες και χρήστες, η διαχείριση του περιεχομένου γίνετε ολοένα και πιο περίπλοκη. Εδώ ακριβώς διακρίνετε η Drupal που επιτρέπει την άμεση, εύκολη και ταυτόχρονη διαχείριση περιεχομένου.

 

Είμαστε φανατικοί οπαδοί της Drupal επείδη δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορείς να φτιάξεις και μέχρι που μπορεις να φτάσεις.

Picture6.jpg

Οι δυνατότητες είναι πολλές και είχαμε την ευκαιρία να δουλεψουμε και να δημιουργήσουμε για πελάτες μας όλα τα πιο κάτω:

  • Προσωπικές ή εταιρικές ιστοσελίδες
  • Διαδραστικά πόρταλς
  • Intranets
  • Προσωπικά Blogs και πορτφόλιο για τέχνη, μουσική κ.ο.κ
  • Διαδικτυακά φόρουμ
  • Διεθνείς (Πολύγλωσσες) ιστοσελίδες
  • E-commerce και e-shop ιστοσελίδες
  • Διαδικτυακοί κατάλογοί ή directories
  • Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

 

Μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες εμπιστεύονται και χτίζουν τα websites τους σε Drupal. Όπως για παράδειγμα:
Greenpeace Greenwire Global Community

Picture2.png



MIT List Visual Arts Center

Picture3.png 
University of Oxford

Picture4.png
Αν ενδιαφέρεσε για εγχώρια παραδείγματα, μπορείς να δεις το website του Costa Coffee Cyprus όπου έχουμε κάνει το Web Design, το Web Development και full CRM integration με Drupal. 

Picture5.png

Ελπίζω να απόλαυσες το μάθημα. Αν ενδιαφέρεσε για μια περεταίρω συζήτηση περι του θέματος μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Αν απλά γουστάρεις να μάθεις περισσότερα για τη Drupal, διάβασε τα πιο κάτω άρθρα:

Till next time folks.  ;) Drupal Rocks \m/

New Call-to-action 

 

 

Stavriana Nathanail

Digital Marketing Freak. Social Media Addict and a wannabe Growth Hacker. On my free time I train dragons. Strongly believe that for every action there is an equal and opposite reaction and a social media overreaction! Want to be a Digital Marketing Ninja, you? #GrowthHackingMindset #GottaLoveOpium

Related posts

Search The Blink Test - #BlinkBlink #NotThatKindOfBling
Facebook: Go Live Από Παντού! Search