Digital Marketing Reports - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

george (1)

 

Κάθε marketer πρέπει να δείξει ότι αυτό που κάνει έχει αξία! Ο πιο άμεσος τρόπος να αποδείξει κανείς την αξία της δουλειά του, είναι με τη βοήθεια ενός report!

Το reporting στο marketing είναι η διαδικασία μέτρησης της προόδου, η αξία της απόδοσης και ο εντοπισμός ενεργών βημάτων για τη βελτίωση του και την τελική επίτευξη των στόχων του.

Το marketing είναι, σαφώς επένδυση στην ανάπτυξη, όμως ορισμένοι βλέπουν το marketing ως απλή λειτουργία υποστήριξης και το θεωρούν περιττό κόστος. Εδώ έρχεται το report για να τους αποδείξει, ακριβώς το αντίθετο!

Τα reports δείχνουν την αξία των προσπαθειών μας. Εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι εκστρατείες μας εκπληρώνουν τους στόχους μας, δηλαδή να δημιουργούν πωλήσεις και να φέρνουν έσοδα, τότε έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε την αξία του τμήματος μας!

Περισσότερο όμως από αυτό, τα reports, αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.

  • Που πετυχαίνουμε;
  • Τι χρειάζεται να βελτιωθεί;
  • Ποια κανάλια λειτουργούν και ποια όχι;
  • Που πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και τους προϋπολογισμούς μας; 


Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν εύκολα με τη δημιουργία και τη χρήση reports καθοδηγώντας προς τη σωστή κατεύθυνση που πρέπει να κατευθύνουμε το χρόνο και την προσπάθειά μας.

Χωρίς reports, η ομάδα μας απλά πάει στα τυφλά!

analysis-analytics-charts-95916

Ενα τυπικό marketing report χωρίζεται σε μερικά βασικά τμήματα:

  1. Περίληψη: Αυτή η ενότητα αναλύει τα βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών, των προκλήσεων και των στόχων για την επόμενη περίοδο αναφοράς.
  2. Metrics όπως Traffic, Engagement, Conversion και Business impact είναι σημαντικά στοιχεία τα οποία καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνονται, ανάλογα φυσικά με το είδος της καμπάνιας την οποία τρέχουμε.
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να αναφέρουμε τα πάντα, δεν είναι καλή ιδέα! Οι πελάτες και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη, συνήθως θέλουν να διαβάσουν μόνο συγκεκριμένες μετρήσεις. Αν αναφέρουμε τα πάντα, όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να επισημάνουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία, αλλά είναι πιθανόν να μπερδέψουμε το άτομο το οποίο διαβάζει το report μας.

Η απόφαση σχετικά με τις μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν, ξεκινά με τον προσδιορισμό των στόχων μας αλλά και ποιες μετρήσεις αποδίδουν καλύτερα την απόδοση επένδυσης (ROI).

Συνήθως, αυτά τα στατιστικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  1. Channel sources
  2. Conversions/lead
  3. Revenue
  4. Cost per acquisition/lead
  5. Clicks
  6. Purchase/lead funnel
  7. Top-rated
  8. Οrganic/paid keywords
  9. Best-performing paid search ads
  10. Bounce rate
  11. Quality score (paid search)
  12. Social interactions


Ενώ τα είδη μετρήσεων που θα αναφέρουμε βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους στόχους μας, αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι συνήθως ένα καλό σημείο εκκίνησης.

adult-analysis-chart-1516704-1

 

Dashboard: Πολλές φορές η δημιουργία dashboard βοηθά στην συλλογή πληροφοριών για την δημιουργία ενος report. Η δημιουργία ενός dashboard είναι αρκετά απλή και όλα τα συστήματα λειτουργούν, σχεδόν, το ίδιο. Πρέπει να καθορίσουμε το κοινό, τους στόχους μας και να αποφασίσουμε τα KPIs που θέλουμε να συμπεριλάβουμε.

Τα reports δείχνουν τι έχει διδαχτεί στο κοινό ή και σε εμάς. Ακόμη με τη βοήθεια των reports, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να προβλέψουμε τυχόν μελλοντικά προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουμε τις στρατηγικές μας.

Οι καμπάνιες θα πρέπει να ελέγχονται σε ημερήσια βάση και το reporting θα πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μήνα.  Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα ενός μήνα με τον άλλον αλλά και να δικαιολογήσουμε τις διαφορές τους.

Τα reports είναι απλά αριθμοί, αν δεν καταφέρουν να μας διδάξουν κάτι! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο στο οποίο θα συλλέγουμε ό,τι είναι σημαντικό. Ένα κοινό μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως είναι το εξής:


Αναφορά → Ανάλυση → Ολοκλήρωση → Υπόθεση → Ενέργεια → Αναφορά.

 

analysis-close-up-coffee-1179800

 

Εάν ρωτήσεις 10 διαφορετικούς marketers, ο κάθε ένας θα σου μιλήσει για διαφορετικά εργαλεία (tools-softwares). Είτε για την δημιουργία ενός dashboard, είτε για να συλλέξουν πληροφορίες, είτε απλά για να δημιουργήσουν ένα report template.

Δεν είναι όλα τα reports ίδια, και δεν πρέπει να είναι!

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι απευθυνόμαστε προσωπικά στο κοινό μας και πως του παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται για να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ενεργήσει αναλόγως.

Στόχος των templates είναι να μας δώσουν μερικές ιδέες. Ωστόσο, το εργαλείο αυτό θα πρέπει να μας παρέχει αρκετή ευελιξία για να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα reports που είναι ελκυστικά και χρήσιμα για το κοινό μας.

Τα αποτελεσματικά reports, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Έχουν καθαρά και σαφή μηνύματα μέσω ομοιόμορφων και συγκεκριμένων σκελετών. Θα πρέπει επίσης, να δημιουργήσουμε graphs, ώστε το κοινό μας να μπορεί να “διαβάσει” καλύτερα τα δεδομένα μας.

Ένας αναγνώστης με μια γρήγορη ματιά θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει εάν το πλάνο που ακολουθείται είναι αποτελεσματικό και να προσδιορίσει αν η καμπάνια μας εκπληρώνει τους στόχους που τέθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Τα καλά reports έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν γρήγορα όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να λάβουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε δράση.

Και ενώ δεν πρέπει να παίρνουν ώρες για να δημιουργηθούν, πρέπει να είναι ολοκληρωμένα για να εξασφαλίσουν ότι μπορούμε να έχουμε ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ή να τροποποιήσουμε την υπάρχουσα στρατηγική μας!

Digital Marketing Strategy Guide - Free Ebook

 

Related posts

Search Google I/O: From a company that helps your finances to a company that helps you get things done
Μικρές επιχειρήσεις, Facebook και οι νέες “automated” δυνατότητες Search